Dom na Mali planini, 1528 m - Črnuški dom

Opis doma

Dom stoji na razglednem robu Male planine, vzhodnem in malo nižjem delu gorske planote Velika planina. Pod njim je planšarsko naselje pašne skupnosti Mala planina. Dom tlorisnih dimenzij (13x10 m) je zidan objekt betonske konstrukcije in ima štiri etaže. V kleti je rezervoar za vodo, hidrofor, kurilnica, mala delavnica, večnamenski prostor, glavna shramba, shramba za smuči in kopalnica s tušem. V pritličju so sanitarije, kuhinja, shramba, trije gostinski prostori s skupaj 58 sedeži in točilni pult. V nadstropju so sanitarije, kopalnica s tušem, soba s kopalnico za oskrbnika in šest sob za goste s skupno 19 posteljami. V mansardi je skupna spalnica s 17 ležišči. Streha in fasada doma sta obloženi s TRIMO pločevino rjave barve. Dom ima električno energijo, centralno kurjavo in zadostno količino vode iz dveh lastnih zbiralnikov. Pred domom so mize in klopi za skupaj 100 obiskovalcev. Dom je zaĊasno odprt ob vikendih. V poletnih mesecih je oskrbovan z avtomobilom, pozimi pa z motornimi sanmi oziroma snežnim teptalcem.

Kratko o izgradnji doma

Prvo postojanko zaprtega tipa smo si črnuški planinci uredili v Erjavškovi koči na Mali planini, ki smo jo najeli in odprli 1. maja 1954. Ker nam koče ni uspelo odkupiti, smo se odločili za gradnjo novega doma. Glavni pobudnik in tudi izvajalec te ideje je bil takratni predsednik društva, g. Metod Lampič. Ta je z arhitektom, g. Vlastom Kopačem, snovalcem planšarskih naselij na Veliki planini, določil najprimernejši prostor za bodoči objekt. Sledil je odkup zemljišča, pridobitev lokacijske odločbe, izdelava projektne dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja. Prvotno dokumentacijo je izdelal arhiteht Vlasto Kopač, vendar smo se v društvu odločili za večji in požarno bolj varen objekt. Zato je končni projekt, po katerem je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, izdelal arhitekt Andrej Kovač. Z gradnjo doma smo pričeli leta 1962 in ga delno usposobili že leta 1966. Dokončan in odprt pa je bil leta 1970. Zahteven projekt izgradnje, ki je zahteval ogromno prizadevanj pri reševanju finančnih, strokovnih, organizacijskih in drugih problemov, je uspešno vodil g. Metod Lampič, večino dela pa so prostovoljno opravili člani društva.

Razgledi

Od doma, zlasti z vršne rebri nad njim, je lep razgled na vse strani. Proti vzhodu se travnata in gozdnata pobočja Velike planine spuščajo proti Volovljeku in gornji dolini Podvolovljeka, ki ga od leve proti desni oklepa veriga: Veliki Rogatec, Lepenatka, Kašni vrh, Kašna planina in Kranjska reber, ki se spušča na preval Črnivec. Na drugo stran Črnivca je lepo viden masiv planote Menina planina, v ozadju pa Zasavsko hribovje. Na jugu sega pogled prek Ljubljanske kotline, Polhograjskega hribovja, Krima in Mokreca do Nanosa, Javornikov in Snežnika do Snježnika in Risnjaka v Gorskem Kotarju. Na zahodu je v bližini stranski masiv Kamniških Alp, ki se preko Krvavca, Korena, Kompotele, Mokrice, Kalškega grebena in Kalške gore spušča do Kokrškega sedla. V ozadju je južni in jugovzhodni del Julijskih Alp. Od severozahoda do severovzhoda se pne za Veliko planino osrednji masiv Kamniških Alp z vrhovi Grintovca, Skute, Turske gore, Brane, Planjave, Lučke Babe in Škarij do Ojstrice, v bližini pa je najvišji vrh Velike planine Gradišče ali Njivice.

Dostopi

Do Doma na Mali planini vodi več markiranih, lovskih in pastirskih poti. Dolžino in težavnost hoje si lahko izberete glede na svojo pripravljenost in čas. Na tem mestu so opisane samo markirane poti, obisk nemarkiranih poti pa nepoznavalcem odsvetujemo, saj so še posebej v slabih vremenskih razmerah orientacijsko zelo zahtevne. Opisane poti so označene na priloženem zemljevidu. Nekatere se začenjajo v dolini, do začetkov drugih, v spodnjem seznamu poti so označene s črko a, pa se je potrebno pripeljati z avtom po dolini Črne ali Podvolovljeka do Kranjskega Raka in naprej v pobočje Velike planine. Želja planincev je, da bi bilo avtomobilov na tem območju čim manj, zato pravim planincem priporočamo poti iz doline, ki so vse zelo slikovite in ponujajo veliko planinskih užitkov. Kondicijsko manj pripravljenim obiskovalcem pa so namenjene krajše variante.

Zanimivejše ture

Gradišče ali Njivice (1666 m) 45 minut; Bukovec (1552 m) 30 minut; Poljanski rob (1569 m) 15 minut; Konj (1803 m) čez planine Konjščica, Dol in Rzenik 2h.

Prehodi do drugih postojank

Domžalski dom na Veliki planini (1534 m) 5 minut; Dom v Kamniški Bistrici (600 m) čez planini Konjščica in Dol 3h; Kocbekov dom na Korošici (1808 m) čez Konja in Presedljaj 4h.

Jure Božič